Monday, January 4, 2010

Kurangkan Pengambilan Lemak


Apa Itu Lemak
Lemak membekalkan tenaga dan asid lemak perlu serta membantu dalam penyerapan vitamin A, D, E, dan K. Makanan seperti majerin, mentega, santan dan krim adalah kaya dengan lemak.

Lemak juga boleh didapati daripada susu, hasil tenusu, serta daging berlemak.
Kandungan lemak juga tinggi dalam :
  • Makanan diproses (cth: sosej, burger)
  • Makanan ringan (cth: kerepek, keropok)
  • Makanan segera (cth: ayam goreng, kentang goreng)
  • Salad dressing dan mayonis

Kesan Lemak Terhadap Kesihatan
Lemak dibahagikan kepada 4 jenis:
  1. Lemak tepu (cth sumber : lemak daging, minyak zaitun, minyak kelapa sawit)
  2. Lemak mono tak tepu (cth sumber : kacang soya, minyak jagung, minyak bijian)
  3. Asid lemak trans (cth sumber : minyak sayuran terhidrogen sepeti minyak majerin dan lelemak atau “shortening”).

Pengambilan lemak yang berlebihan boleh menyebabkan berlebihan berat badan dan obesity. Selain itu, pengambilan lemak tepu boleh meningkatkan kolesterol darah dan seterusnya risiko penyakt jantung. Lemak trans dalam majerin biasa dan makanan yang diproses boleh meningkatkan risiko penyakit jantung.

Panduan Mengurangkan Pengambilan Lemak.
  1. Pilih bahagian daging tanpa lemak dan buangkan semua kulit serta lemak yang kelihatan sebelum masak.
  2. Masak dengan menggunakan kuali tanpa lekat.
  3. Gunakan minyak yang sedikit semasa menggoreng. Pastikan minyak betul-betul panas sebelum menggoreng makanan untuk mengurangkan penyerapan minyak.
  4. Kurangkan menggoreng makanan yang disalut tepung.
  5. Pelbagaikan car memasak seperti mengukus,merebus, membakar dan memanggang.
  6. Serapkan minyak yang berlebihan dengan menggunakan kertas penyerap minyak
  7. Ubahsuai resipi untuk mengurangkan penggunaan santan. Gunakan susu tanpa lemak dan rempah asli sebagai ganti.
  8. Gantikan makanan ringan dengan buah-buahan dan sayur-sayuran segar.

No comments:

Post a Comment